Saturday 19 October 2013

Pulut kuning kukus

Tetiba ras nak buat pulut kuning masa birthday hubby hari tu..biasa buat kek je kan. Kali ni nak lain sikit..jom buat ramai2

Bahan2:
1kg beras pulut
1 cawan santan pekat
1 ts pewarna kuning
1 ts garam
Daun pandan

Cara2:
Rendam beras pulut dengan air bersama pewarna kuning. Saya rendam 2 jam je.
Panaskan kukusan,lapik kukusan dengan dsun pandan,so nanti naik aroma daun pandan tu masa kukus.
Kukus beras pulut selama 1/2 jam. Agak2 naik wap dari tepi kukusan tu.
Keluarkan pulut dari kukusan.
Gaul pulut dengan santan pekat dan masukkan kembali pulut ke dalam kukusan. Kukus selama 1/ jam.
Angkat dan siap untuk dimakan.

Saya makan pulut kuning ni dengan kari ayam. Teringin plak..hehe
Selamat mencuba! Xoxo

No comments:

Post a Comment